Tribolium destructor Uyttenboogaart 1933 – Trojszyk większy – Destructive flour beetle
Informacje w bazie danych Gatunki obce w Polsce nie są prawnie wiążące. Mają one charakter naukowy.
Status
Gatunek obcy na całym obszarze, na którym występuje lub występował w Polsce
Występuje obecnie w środowiskach sztucznych
Rozmnaża(ł) się w środowiskach sztucznych
Inwazyjny gatunek obcy
Nadmierne rozmnożenia Tribolium destructor w produktach zbożowych powoduje ich zanieczyszczanie odchodami, wylinkami i martwymi chrząszczami. Larwy tego chrząszcza mogą uszkadzać korek, papier i drewno.
Ogólna charakterystyka
Wygląd i biologia
Ma wydłużone, ciemnobrązowe, wpadające w czerń ciało. Czułki zbudowane z 11 członów, na końcach jaśniejsze. Długość ciała: 0,45 - 0,57 cm. Samce i samice różnią się wyglądem – samce są mniejsze. Gatunek wszystkożerny. Odporne na okresowy brak pokarmu. Preferują mąkę i otręby pszenne. Zjadają również orzechy i kiełki słodowe. Zaobserwowano również zjadanie martwych owadów, np. mklika mącznego. Larwy tego gatunku w ostatnim stadium są ruchliwe i często przemieszczają się. Dorosłe osobniki w obliczu zagrożenia nieruchomieją i wydzielają benzochinony.
Wpływ na rodzimą różnorodność biologiczną i na gospodarkę
Siedliska w zasięgu wtórnym
Sztuczne konstrukcje w krajobrazie rolniczym - magazyny kukurydzy, słodu, kawy, kakao
Występowanie
Okoliczności poprzedzające introdukcję do Polski
Do Europy (prawdopodobnie) zawleczony drogą morską z towarami spożywczymi z południowej Azji lub zachodniej Afryki. W Niemczech gatunek pojawił się w 1927 r. Opisany w 1933 r. jako szkodnik kukurydzy i słodu. W Holandi i we Francji notowany w 1938 r. W Dani w 1945 r. Do roku 1947 występował w całej Fennoskandii. W 1948 r. stwierdzony w Czechach.
Mapa występowania
Pola atlasowe na mapie przedstawiają miejsca stwierdzeń gatunku, a punkty – miejsca jego introdukcji.
Informacje, które mogłyby uzupełnić mapę występowania gatunku, można przesyłać na adres ias@iop.krakow.pl
Ogólny opis introdukcji
Po roku 1970 służby kwarantannowe stwierdzały obecność chrząszcza na importowanych towarach spożywczych (głównie ziarnie kawy i kakao). Obecnie jest obecny prawdopodobnie w całej Polsce.
Najwcześniejsza introdukcja/obserwacja
przed rokiem 1934
Sposoby transportu
- Przypadkowe zawleczenie do Polski
Przyczyny sprowadzenia
- Przypadkowo zawleczony w transportach żywności
Sposoby wsiedlenia do środowiska przyrodniczego
- Przypadkowe zawlecznie z importowanym towarem (zanieczyszczenie)
Literatura
- Mapa Bioróżnorodności [online] 2015. Krajowa Sieć Informacji o Bioróżnorodności link
Rodzaj organizmu: Owad
Typ: Arthropoda
Klasa/Gromada: Insecta
Rząd: Coleoptera
Rodzina: Tenebrionidae